Epic 50 Trailrun Spa BE

Afgelopen weekend stond de Epic 100 trailrun op het programma. Een trailrun van 100 kilometer op zaterdag in de omgeving van Spa België. Helaas gaan de dingen niet altijd zoals gepland. Dus plannen last-minute gewijzigd en op zondag aan de start voor de Epic 50 trailrun. En dus 50 kilometer in plaats van 100 kilometer.

Mijn inschrijving voor de Epic 100 trailrun is vooral omdat deze perfect leek te passen in de voorbereiding op de CCC trailrun die ik eind augustus Alpen ga lopen. Die laatste is net wat verder en heeft veel meer hoogtemeters. Dus de Epic 100 trailrun is een perfecte voorbereiding. Het gebied rondom Spa is pittig. Veel technisch stijgen en veel technisch dalen afgewisseld met allerlei soorten terrein zoals modder, rots, gras en water. Daarbij ken ik de omgeving van Spa inmiddels behoorlijk goed. Ik heb hier afgelopen maanden al 3 andere trailruns gelopen.

Helaas krijg ik eind mei last van een blessure. Ik denk in eerste aanleg aan een scheurtje in mijn kuitspier. Later blijkt de pijn van lager te komen. Dus de achilles blijkt de boosdoener. Langer dan een minuut kon ik niet meer hardlopen zonder pijn. Vermoedelijk overbelasting maar als hardloper ontdek je waarschijnlijk dat vrijwel iedere blessure gereduceerd moet worden tot overbelasting. Snel stoppen met hardlopen, oefeningen en ondertussen wat fietsen en wandelen. Drie weken voor de Epic 100 trailrun realiseer ik mij dat over 3 weken 100 kilometer hardlopen er misschien niet in zal zitten. Achteraf realiseer ik me dat ik nog aan het twijfelen was….

18 dagen voor de Epic 100 trailrun besluit ik dat ik het hardlopen weer kan opbouwen. 6 keer een minuut hardlopen, geen pijn. 10 keer een minuut, 8 keer 2 minuten, enzovoorts. Een start to run programma in anderhalve week. Als ik 40 minuten aan een gesloten kan lopen dan 2 uur proberen. Een week voor de Epic 100 trailrun kan ik in ongeveer 2 uur een halve marathon op de Grote-Heide bij Waalre lopen. Mooi, ik ben terug. Maar 100 kilometer lijkt niet verstandig. Wat is wijsheid? Kijk aan, wijzigen van afstand is last-minute nog mogelijk. Epic 50 trailrun here we come!

Op zaterdagmiddag rij ik naar Spa. Hotel geregeld 50 meter van de startlocatie. Zondag is de start om 8 uur. Op deze manier hoeven we niet zo heel vroeg uit de veren en staan we uitgerust aan de start. De startlocaties ligt in het Parc de Sept Heures aan de rand van het centrum van Spa. Ik ben op zondagochtend rond 7 uur bij de start om mijn inschrijving te wijzigen. Het is nog niet zo druk. Nog even terug naar de hotelkamer voor een bakje koffie. En dan op naar de start. Het is nog steeds vrij rustig. Net geen 120 deelnemers staan te wachten op het startschot.

Na de start is het 400 meter vlak en dat was denk ik het enige vlakke stuk voor vandaag. Het park uit en meteen een pittige klim omhoog. Ik vind dat doorgaans verschrikkelijk om meteen na de start te moeten klimmen. Nu is dat niet anders. De spieren zijn nog koud maar de kuiten staan al in brand. Het wordt vandaag een graad of 22 maar in de ochtend is het een stuk koeler. Samen met een zacht briesje erbij eigenlijk prima loop weer. Ik wil vandaag vooral niks forceren. Zonder blessure over de eindstreep is het doel. Rustig lopen en genieten van het moment.

Rondom Spa is een prachtig gebied. Veel bos, veel modder, veel rotspartijen, watercrossings, een soort walhalla voor de doorgewinterde trailrunner. Na ongeveer 30 kilometer bereik ik een verzorgingspost die binnen in een zaaltje is. Als ik naar binnen ga merk ik pas hoe warm het buiten ondertussen is geworden. Ik stop voor een paar bekers cola, pinda’s en een bakje rijstepap met vanille vla. Denk dat ik na een minuut of 10 pas weer onderweg ben. Kan je vertellen dat de lunch wel wat zwaar op de maag ligt.

Voeding bij het 30km checkpoint.

Bij de laatste verzorgingspost is het gezellig. Blijkbaar valt het op dat ik een startnummer van de Epic 100 draag. Of ik de hele nacht buiten ben geweest wordt er gegrapt. Daarna is de serieuze vraag of ik beide afstanden loop. Blijkbaar zijn er deelnemers die dat werkelijk doen. Respect. De laatste kilometers naar de finish zijn erg lekker. Er vallen wat druppels uit de lucht. Geen echte regen maar net genoeg als verfrissing. In het zicht van de finish worden we terug de heuvels in gestuurd. Een pittige klim die niemand zag aankomen. Leuke verrassing op het einde.

Over de afstand ben ik wat teleurgesteld. Het is Epic 50. de 50 staat voor 50 kilometer en dus wil ik tenminste 50 kilometer afleggen. Mijn Garmin geeft slechts 47,3 kilometer aan. Blijkbaar is de route op het laatste moment nog wat aangepast en daardoor korter uitgevallen. Onderweg hebben we 1.504 hoogtemeters getrotseerd. Ik ben als 63ste over de eindstreep gekomen met een eindtijd van 6:12:20. Ergens in de middenmoot en dat vind ik prima voor vandaag. Snel douchen en naar huis. Op naar het volgende avontuur.

Geef een reactie