Extratrail Jalhay BE

Een paar weken geleden heb ik de rode route van de Extratrail bij Theux in de Belgische Ardennen gelopen. Dat is me zo goed bevallen dat ik terug ben gegaan voor een nieuw avontuur. Dit keer heb ik de rode route van de Extratrail bij Jalhay gelopen. Dat was een groot succes!

Theux is een klein plaatsje met zo’n 8.000 inwoners vlakbij Spa in het noorden van de Belgische Ardennen. Je kunt gratis parkeren in het centrum. Er starten 4 routes met een lengte variërend van 12 tot 40 kilometer. Ik loop vandaag 26 kilometer met 535D+ hoogtemeters.

Op de parkeerplaats in het centrum kom ik een groepje van 3 Belgische trailrunners tegen. Zij gaan vandaag dezelfde route lopen. Ze vertrekken vlak voor mij. Ze lijken de weg te kennen en ik ga daarom dezelfde richting op. Al snel kom ik het eerste bordje van de het Extratrail route-netwerk tegen.

Het weer is vandaag heerlijk. Een graad of 20 met een zonnetje en licht briesje. Vanuit het dorp gaan we via een lange afdaling onder de snelweg door om vervolgens op zeer mooie single tracks uit te komen. De paden slingeren door het heuvelachtig gebied langs een van de vele beekjes. Door de boomwortels en de rotsen is het hier en daar opletten geblazen. Valpartijen en blauwe teennagels liggen hier op de loer.

In het midden van de route zit een lange klim naar het hoogste punt van de dag. Ik kom op de route een aantal goepjes wandelaars tegen. Ze gaan allemaal voor me aan de kant zodat ik ongehinderd kan passeren. Aan het eind van de lange klim komt de beloning. Een lange afdaling door een groot bos. Ik kom een aantal diepe modderpoelen tegen. Tempo omhoog en dan kun je als het ware over de modder lopen. Ik geniet hiervan!

Na 18 kilometer kom ik bij de Pont du Centenaire. Een oude brug die blijkbaar als een magneet op dagjesmensen en toeristen werkt. De plek werd gekenmerkt door een enorme drukte. Bij de brug duik ik rechts af om de oevers van de Hoëgne te volgen tot de Pont de Belleheid te volgen. Op zich een mooie uitdagende route. Door de hoeveelheid dagjesmensen die hier aan het wandelen waren vond ik er niet zo veel aan.

Na de Pont de Belleheid doorkruisen we wat meer landelijk gebied. Lekker nog even een stuk trailen op tempo zonder gestoord te worden door anderen. Nog een paar vergezichten en dan zien we verderop Jalhay al weer liggen. Na 26,8 kilometer en 624D+ hoogtemeters ben ik terug bij de auto. Ik zie het groepje Belgische trailrunners in het zonnetje zitten. Zij vonden deze trail geweldig. En ik ben het daar roerend mee eens.

Extratrail Jalhay maakt onderdeel uit van het Extratrail netwerk. Meer informatie over dit uitgebreide trailrun netwerk kun je hier op deze trailrunning blog vinden. Binnenkort ga ik weer terug om een ander deel van het Extratrail netwerk te verkennen. Uiteraard zal ik daar dan ook verslag van doen.

Geef een reactie