Extratrail Stavelot BE

Komende week wordt in Nederland en België een hittegolf verwacht. Meer dan 8 dagen met temperaturen ruim boven de 30 graden. Aanstaande dinsdag is de laatste koele dag met een frisse ochtend, wat bewolking en 24 graden in middag. Een mooie dag om de Extratrail bij Stavelot in de Belgische Ardennen te lopen.

Stavelot is een klein plaatsje met zo’n 7.000 inwoners vlakbij Spa in het zuiden van de Belgische Ardennen. In het centrum staat de Abdij van Stavelot. De abdij dateert uit 650 en is een toeristische trekpleister. Voor mij is dit het vertrekpunt van de Extratrail Stavelot. Er starten 4 routes met een lengte variërend van 9 tot 40 kilometer. Ik loop vandaag 23,4 kilometer met 830D+ hoogtemeters.

Parkeren kan in de parkeergarage tegenover de abdij. Bij het binnenrijden blijkt de slagboom defect. Da’s mooi, gratis plekje. Ik ben vroeg dus plaatsen genoeg. Na het omkleden volg ik de looproute naar de abdij. Mondkapje verplicht dus ik besluit om de gezichtsbescherming op te doen. Even informeren bij de abdij of deze plicht ook geldt voor hardlopers. Blijkbaar geldt deze plicht voor iedereen en in het hele centrum van deze stad. Dan maar met mondkapje op vertrekken. Het voelt niet prettig maar het is niet anders.

Bij de abdij staat de Extratrail Stavelot duidelijk aangegeven. Via een zijingang verlaat ik het buitenterrein van de abdij. Via een van de winkelstraten verlaat ik het centrum van Stavelot. Er staan vreemd genoeg veel gebodsborden om een mondkapje op te doen maar nergens staat waar dit gebod eindigt. Aan de rand van Stavelot begint het mondkapje ongemakkelijk te voelen en besluit ik het daarom af te doen en op te bergen.

Via een donker tunneltje onder de spoorweg door ga ik heuvels bij Stavelot in. Er volgt een behoorlijk lange klim van enkele kilometers. Zo vlak na vertrek best zwaar maar de beloning is uiteindelijk een prachtig uitzicht over de omgeving. De route die volgt is gevarieerd. Pittige stukken bospad worden afgewisseld met paden door weidegebied met uitzicht.

Na 13 kilometer kom ik bij de Coo watervallen. Een toeristische trekpleister waar blijkbaar veel dagjesmensen op af komen. Ik heb een hekel aan dit soort plekken. Ik weet dat hier een skipiste zit waar ik onder de stoeltjeslift door omhoog zal moeten. Een zeer pittige klim. Het pad is zeer stijl en door de boomwortels en rotsen is het een behoorlijk technische klim. Vanuit mijn ooghoeken zie ik de toeristen in de stoeltjeslift omhoog gaan. Even niet nadenken maar doorbijten.

Bij het eindpunt van de stoeltjeslift is een uitkijktoren. Deze ga ik voorbij. Ik stijg verder tot de echte top van deze berg. Eenmaal boven bevind ik mij in een bosachtig gebied. Het klimmen wordt beloond door een afdaling over smalle paadjes door het bos. Hier en daar een tikje technisch maar makkelijk genoeg om het tempo op te voeren. Afdalen zonder de rem erop te houden. Dat voelt heerlijk!

Eenmaal beneden steek ik via een bruggetje het beekje Rau de Bouvin over. Dit beekje volg ik terug richting Stavelot. Na 23,7 kilometer en 803D+ hoogtemeters ben ik terug bij de Abdij van Stavelot. Mooi avontuur en zoals altijd smaakt dit naar meer!

Extratrail Stavelot maakt onderdeel uit van het Extratrail netwerk. Meer informatie over dit uitgebreide trailrun netwerk kun je hier op deze trailrunning blog vinden. Binnenkort ga ik weer terug om een ander deel van het Extratrail netwerk te verkennen. Uiteraard zal ik daar dan ook verslag van doen.

Geef een reactie