Extratrail Stoumont BE

Het westen van Europa gaat al weken gebukt onder een hittegolf. Temperaturen die overdag oplopen tot 35 graden. Niet echt weer om te gaan trailrunnen. Deze woensdag is het bewolkt en blijft de middagtemperatuur onder de 30 graden. Ik besluit om de Extratrail bij Stoumont in de Belgische Ardennen te lopen.

Stoumont is een klein plaatsje met iets meer dan 3.000 inwoners ten westen van Spa in de Belgische Ardennen. In het centrum van het gehucht staat het gemeentehuis. Hier is een beperkt aantal gratis parkeerplaatsen beschikbaar. Het is vroeg en dus nog rustig. Voor mij is dit het vertrekpunt van de Extratrail Stoumont. Er starten 4 routes met een lengte variërend van 7 tot 30 kilometer. Ik loop vandaag 21 kilometer met 680D+ hoogtemeters.

Naast het gemeentehuis zit het Office du Tourisme. De routes van het Extratrail netwerk zijn wederom duidelijk aangegeven. We steken de doorgaande weg over. We maken meteen een pittige klim de heuvels rondom het dorp in. Dit is een goede opwarmer. We doorkruisen een tweetal bossen en komen uit op een plateau.

Dit gebied heet Monthouet en geeft een mooi uitzicht op Stoumont. We doorkruisen het plateau en volgen een lange brandgang. Er staan langs het brede pad veel uitkijkposten voor de jacht. Via een naaldwoud verlaten we het plateau. Via het dorpje Ville-au-Bois dalen we af lang de oevers van het beekje de Rau du Chefna. De trails zijn hier niet erg technisch. Het tempo ligt dus relatief hoog en ik heb voldoende tijd om van de omgeving te genieten.

Na zo’n 15 kilometer kom ik bij de afslag van de zwarte route. Deze route van 30 kilometer heb ik niet in mijn horloge staan. Op de een of andere manier is mijn horloge voor vertrek niet goed gesynchroniseerd. Beter om niet uitsluitend op de bewegwijzering te vertrouwen. Ik besluit om de rode route van 21 kilometer te volgen. Ik ga binnenkort nog wel een keer terug voor de zwarte route.

Er volgen nog 2 pittige klimmetjes totdat ik terug ben bij Stoumont. Na 19,9 kilometer en 622D+ hoogtemeters ben ik terug bij het gemeentehuis van Stoumont. Het is me vooral opgevallen dat ik vandaag niemand ben tegen gekomen op de trails. En dat midden in het hoogseizoen. Mooi avontuur en zoals altijd smaakt dit naar meer!

Extratrail Stoumont maakt onderdeel uit van het Extratrail netwerk. Meer informatie over dit uitgebreide trailrun netwerk kun je hier op deze trailrunning blog vinden. Binnenkort ga ik weer terug om een ander deel van het Extratrail netwerk te verkennen. Uiteraard zal ik daar dan ook verslag van doen.

Geef een reactie