Extratrail Theux BE

Afgelopen maanden was het vanwege de corona crisis voor mij niet mogelijk om in België te lopen. Sinds 2 weken zijn de beperkingen opgeheven. Hoog tijd om weer eens de grens over te gaan op zoek naar avontuur en de nodige hoogtemeters. Gisteren heb ik de rode route van de Extratrail bij Theux in de Belgische Ardennen gelopen.

Theux is een klein plaatsje met zo’n 11.000 inwoners in het noorden van de Belgische Ardennen. Je kunt parkeren in het centrum. Er starten 4 routes met een lengte variërend van 8 tot 37 kilometer. Het is voor mij al even geleden dat ik een trailrun heb gedaan met een behoorlijk aantal hoogtemeters erin. Ik besluit om niet voor de langste afstand te gaan maar voor 26 kilometer met 880D+ hoogtemeters.

In het centrum kom ik zoals verwacht de routebordjes van de Extratrail Theux vrij snel tegen. De eerste 2 kilometer heb ik wat moeite om mijn weg te vinden. De Belgische wegen zijn niet echt overzichtelijk en ik moet een aantal drukke kruisingen over om het plaatsje uit te komen. Eenmaal het dorpje uit ga ik vrij snel de heuvels in. Het is 15 graden. Er staat hier en daar een stevig windje. Al met al zijn dit prima omstandigheden.

Het eerste deel gaat van de route gaat over landelijk gebied. Ik doorkruis een aantal dorpjes. Daarna loopt de route wat meer door de heuvels. Dat voelt meteen een stuk avontuurlijker aan. De trails zijn hier en daar moeilijk begaanbaar door een combinatie van rotsen, losse stenen en modder. Zoals verwacht zijn er weinig vlakke stukken. Het klimmen en dalen wisselt elkaar steeds af. Na een paar kilometer kom ik in het juiste ritme. Daarna is het kilometers vreten en van de prachtige omgeving genieten.

Onderweg herkende ik een paar stukken van de route. Ik heb afgelopen jaar een aantal ultra’s in deze omgeving gelopen. Ik vond het erg leuk om hier weer te zijn. Na een paar uur ben ik terug in Theux. Het valt me op dat ik onderweg op de trails niemand ben tegen gekomen. Het zal natuurlijk helpen dat het nog maandagochtend is maar toch. Volgens Strava heb ik 26,5 kilometer afgelegd met 890 D+ hoogtemeters. Dat komt dus vrijwel overeen met de specificatie van de route.

Extratrail Theux maakt onderdeel uit van het Extratrail netwerk. Meer informatie over dit uitgebreide trailrun netwerk kun je hier op deze trailrunning blog vinden. Binnenkort ga ik weer terug om een ander deel van het Extratrail netwerk te verkennen. Uiteraard zal ik daar dan ook verslag van doen.

Geef een reactie