Goathland Trailmarathon UK 2019

De Goathland Trailmarathon is onderdeel van de Hardmoors 26.2 Trail Marathon race series. Dit is de zesde race is een series van zeven races in het North York Moors National Park. Ik ben nu voor de vierde keer in Goathland. De voorgaande edities waren altijd een behoorlijk gevecht met de elementen. Ik was dus zeer benieuwd naar deze editie van Goathland Trailmarathon.

Het plaatsje Goathland ligt in het noord-oosten van het North York Moors National Park. Het dorp telt slechts 438 inwoners en is in de zomer uitvalsbasis voor de vele wandelaars die het nationaal park bezoeken. In november is er niet zo heel veel meer te doen. Dat heeft vooral te maken met het weer. Temperaturen tussen het vriespunt en zo’n 8 graden, de vaak krachtige winden en de aanzienlijke hoeveelheid neerslag maken het niet zo aantrekkelijk voor wandelaars. Maar dit zijn wel uitstekende condities voor een trailrun.

Zoals altijd reis ik twee dagen van te voren naar mijn eindbestemming. Ik heb dan even gelegenheid om te wennen aan mijn accommodatie. Verder benut ik de tijd die ik heb om een routeverkenning te doen. Wennen aan het terrein en altijd goed om de eerste paar kilometers van de trailrun te kennen. Op die manier kun je de race met veel meer rust in de benen en tussen de oren starten. Een trailmarathon is altijd zwaar en hoe meer rust in het begin hoe beter het zware deel richting het einde.

Zoals gezegd ben ik hier drie keer eerder geweest. Hoewel het parcours van de trailmarathon is vernieuwd zullen de eerste en de laatste kilometers ongewijzigd zijn. Niks nieuws om te ontdekken dus. Ik besluit daarom om op donderdag het eerste stuk te lopen op basis van de route zoals ik mij die kan herinneren. En voor vrijdag heb ik de route van de Goathland 10km kilometer gedownload. De verwachte afstand is 12 kilometer. Precies genoeg op de dag voor de trailmarathon.

Het heeft de hele week geregend en de locals in het hotel vertellen mij dat het aardig messy is op de trails. Veel water en heel veel modder. We gaan het zelf maar ontdekken. Op donderdag merk ik dat zo’n 10 tot 15 procent van de route behoorlijk nat en modderig is. Maar ach, daar komen we toch voor. Op vrijdag waait het vervolgens erg hard en komt de regen met bakken naar beneden. Extra laagje aan, regenjas aan, handschoenen aan, slecht weer bestaat niet alleen verkeerde kleding.

Zaterdag is het heerlijk weer. In ochtend bij de start rond het vriespunt maar windstil met een zacht herfst zonnetje. Het eerste stuk gaat over de weg en we worden gewaarschuwd voor wat black ice. Na een kilometer draaien we het eerste pad op en daar zijn de plassen licht opgevroren. Fijn want echt glad is het hier niet en op deze manier hou je wel droge voeten. Na wat klauterpartijen langs de oevers van een beekje gaan we langs een lange steile klim omhoog naar de Hardmoors. Dit gebied wordt beheerst door heideplantjes, geiten en smalle natte paden met heel veel modder. Door de zon smelt het toplaagje en gedurende de ochtend wordt het steeds lastig om tempo te maken op deze drassige ondergrond.

De eerste 19 kilometer in 2 uur afgelegd. De volgende 2 uur maar 9 kilometer afgelegd. Je voelt dat het veel energie kost en ik kom gaandeweg steeds meer lopers tegen die nagenoeg stil zijn gevallen. Hier moet je niet alleen over een goede conditie beschikken maar ook over de nodige kracht en doorzettingsvermogen om het tot een goed einde te brengen. Na het laatste checkpoint besluit ik het tempo flink op te voeren. De finish is in zicht en de route ken ik. Verstand op nul en rechtdoor alle plassen en modder. Ik wordt aangemoedigd door de achterblijvers van de halve marathon en krijg complimenten van de stilgevallen deelnemers van de trailmarathon.

De Goathland Trailmarathon is met 45,04 kilometer niet zo lang. Maar de extreem modderachtige omstandigheden en 1.140 hoogtemeters zorgen ervoor dat ik 5:51:58 nodig heb om de finish te bereiken. Met de 25ste plek ben ik dik tevreden. Volgend jaar sla ik de Hardmoors 26.2 Trail Marathon race series een keer over. Maar de Goathland trailmarathon is zo uitdagend dat ik wel ga proberen om voor dit evenement een los startbewijs te bemachtigen. I’ll be back!

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie