Goathland Trailmarathon UK

Gisteren stond de Trailmarathon in Goathland UK op het programma. De trailmarathon maakt onderdeel uit van de Hardmoors Trailmarathon Series. In november zorgen wind en regen in de Hardmoors regio vaak voor zware omstandigheden. Een korte impressie van deze trailrun.

IMG_2700

Afgelopen weken is het relatief droog geweest in het North York Moors Nationalpark. Op vrijdag verken ik het eerste gedeelte van de trailmarathon. De paden voelen droog en compact aan. De weersvooruitzichten voor zaterdag, race day, zijn prima. Droog, een graad of 10 in de middag en een stevig windje. Maar in de nacht van vrijdag op zaterdag viel er regen, heel veel regen.

Op zaterdagochtend tussen 8 en 9 moesten alle deelnemers van de trailmarathon in de village hall zich melden. Check van de verplichte items, afhalen van het startnummer en tenslotte race briefing. Dit laatste weet de organisator van deze trailruns altijd op een humorvolle manier te brengen. Belangrijke zaken worden afgewisseld met leuke grappen. Ook worden er weer grappen gemaakt over de af te leggen afstand. Het is een trailmarathon maar reken op “a couple of miles as a bonus”.

Iets over 9 start de trailmarathon. De eerste paar kilometer dalen waarna een lang stuk stijgen naar de Moors. Al snel werd duidelijk dat de regenval van afgelopen nacht haar sporen had achterlaten. Op grote delen van de trailmarathon hadden de droge compacte paden plaats gemaakt voor modder, grote plassen en ondergestroomde paden die meer op beekjes leken.

IMG_2669

De organisatie van Trailmarathon Goathland UK was bijzonder goed. Iedere 5 mijl een verzorgingspost. Op alle lastige punten van de route vrijwilligers die ons de juiste weg wezen. De vrijwilligers bij dit evenement hebben vaak zelf aan de evenementen van deze organisatie deelgenomen. Dat merk je aan al de aanmoedigingen onderweg en geeft een bijzonder positieve bijdrage aan de sfeer van het evenement.

Uiteindelijk leggen we 44,2 kilometer en 990 hoogtemeters af. Onderweg spreek ik veel deelnemers. Het is duidelijk dat de omstandigheden andere jaren onder invloed van het weer veel zwaarder waren. Er worden dus veel PB’s (Personal Bests) gelopen. Volgend jaar wordt dit evenement weer georganiseerd. Als je deel wilt nemen dan kun je het beste de Facebook pagina van de organisatie volgen. De limiet voor het aantal inschrijvingen wordt door de populariteit van het evenement vaak binnen een dag bereikt.

Geef een reactie