La Chouffe Trail 2020 BE

Normaal gesproken vindt La Chouffe Trail ergens begin juli plaats. Vanwege corona was het evenement dit jaar afgelast. Uiteindelijk werd het evenement in het weekend 26 en 27 september 2020 georganiseerd. Door de weersomstandigheden in het najaar werd dit een bijzondere editie van de La Chouffe Trail.

Deze editie van de La Chouffe Trail is anders dan anders. Er zijn beduidend minder startplekken beschikbaar. Daarnaast is er minder verzorging onderweg. En waar je andere jaren nog voor een behoorlijke ultra afstand kon kiezen was dit jaar een trailrun van 38 kilometer het maximum. Ik vind dit gebied echter erg de moeite waard. Ik heb de meeste routes van de La Chouffe Trail in het verleden al eens gelopen. In mijn herinnering was het altijd droog en warm.

Zoals ieder jaar zal de start en finish plaatsvinden bij Vayamundo in het Belgische Houffalize. Dit is een slechte versie van een vakantieresort. Dit jaar besluit ik geen gebruik te maken van de accommodatie. Het idee om in deze tijden in een verouderd hotel met buffetrestaurant te zitten lijkt me niks. Daarbij loop ik alleen op zaterdag. De 38 kilometer is de langste afstand dus ik zit in het eerste startvak. Ik reken er daarom op dat ik nog van de kleine parkeerplaats bij het hotel gebruik kan maken.

Ik sta op zaterdag rond half zes op om rond half zeven te vertrekken richting Houffalize. Het weer is niet best. Ik word gedurende de nacht een aantal keren wakker van de harde wind en regen. En deze ochtend lijkt het niet veel beter. Ik ben rond 9 uur in Houffalize en zoals verwacht kan ik een van de laatste parkeerplekjes bij vakantieresort Vayamundo bemachtigen. Fijn want het regent nog steeds stevig. Als ik naar wedstrijdsecretariaat loop zie ik de eerste groep lopers al vertrekken. Ik heb een startvak van een uur dus heb verder geen haast.

Rond de klok van half 10 besluit ik om te starten. Een paar minuten voor mij is de laatste loper vertrokken. Heerlijk om helemaal in je eigen tempo te starten. Bij vorige editie werd je gedwongen om tempo te maken omdat er na een kilometer of 4 een aantal versmallingen in het parcours zitten. Daardoor kwam je altijd vast te zitten in opstoppingen. Hoe later je bij de versmallingen was, hoe groter de opstopping en het oponthoud. Zo niet vandaag, in mijn eigen tempo passeer ik de versmallingen en duik de bossen bij Houffalize in.

Het weer is herfstachtig en een graad of 10. Er valt regen, heel veel regen. Maar er staat nauwelijks wind waardoor het qua gevoelstemperatuur eigenlijk wel gaat. Ik houd mijn regenjas aan en heb dunne handschoenen aan. Ik vind het eigenlijk wel goed zo. De uitzichten zijn op een bepaalde manier wonderschoon. De trails zijn hier en daar modderig en op bepaalde plaatsen spekglad. Dus tempo aanpassen en geconcentreerd lopen. Eigenlijk bevalt deze manier van lopen met een startvak van een uur mij veel beter dan een massastart. Heerlijk ontspannen lopen en nauwelijks andere lopers om je heen. Dat corona de aanleiding is dat is jammer. Maar van mij mogen ze deze manier van starten behouden.

Na 37,11 kilometer en D+1.203 hoogtemeters ben ik terug bij de finish waar een heerlijk koud La Chouffe biertje op me staat te wachten. Op dat moment komt de regen echt met bakken uit de hemel. Ik klim in een huisje op de speelplaats van vakantieresort Vayamundo. Even schuilen voor de regen en genieten van het biertje. Ik kan terugkijken op een heerlijke dag en misschien wel de beste editie van La Chouffe Trail tot nu toe. Snel naar de auto om droge kleren aan te doen en weer naar huis.

Geef een reactie