La Chouffe Trail Houffalize BE

Het weekend van 6 en 7 juli 2019 werd in de Ardennen de La Chouffe Trailrun 2019 gelopen. Het evenement is verspreid over 2 dagen en kent diverse afstanden waaronder een nachttrail. In 2016 heb ik hier 3 afstanden inclusief de nachttrail gelopen. Dit jaar besluit ik 2 weken van te voren om deze keer voor één afstand te gaan. Een trailrun van 68 kilometer en meer dan 2.000 hoogtemeters op zaterdag. Dat lijkt me genoeg voor één weekend.

Op vrijdagmiddag moet ik voor het werk nog op het hoofdkantoor van in Zaventem vlakbij Brussel zijn. Rond 18:30 vind ik het daar mooi geweest en ga ik onderweg naar Houffalize. Ik breng de nacht door in Vayamundo. Dit is een slechte versie van een vakantieresort. Ik zit in het oude gedeelte en verblijf in een totaal uitgewoonde kamer. Het contrast tussen de vakantiegangers en de trailrunners die een groot deel van de kamers bezet heeft is duidelijk zichtbaar. Enfin, we zijn hier niet op vakantie. Er moet namelijk serieus gelopen worden.

Zoals vaker heb ik mijn eten al geregeld. Geen buffetrestaurant, geen vette a la carte diners in de bar, een pastasalade, brood, kwark, fruit en Mc Chouffe op de kamer. Even een uurtje Netflix en dan snel gaan slapen. Zaterdag is de start om 8:00 uur dus we zullen rond 5:30 op moeten staan om te ontbijten. Ook het ontbijt heb ik zelf mee genomen. Geen verrassingen voor mij op dit gebied. Om 7 uur ga ik even mijn startnummer ophalen en daarna via het ontbijtbuffet voor een verse koffie terug naar mijn kamer.

Zoals gezegd is de start voor de deur van het hotelcomplex dus 5 minuten voor de start loop ik naar buiten. Er staan zo’n 450 mensen aan de start waarvan het grootste deel voor de 48 kilometer zal gaan. Er zijn ongeveer 100 deelnemers die een extra lus zullen lopen om zo tot 68 kilometer te komen. De weervoorspellingen zijn redelijk. In de ochtend is het nog best koel en de temperatuur zal vandaag niet veel verder dan een graad of 22 oplopen met wat buien in de middag. Da’s goed te doen.

De start is goed geregeld. Dat heb ik al vaker bij deze organisatie mee gemaakt. Je start in een soort fuik zodat de lopers het parcours op druppelen. Op deze manier voorkom je dat er in het begin van de trailrun opstoppingen ontstaan bij versmallingen in het parcours. Ik had dit op tijd in de gaten dus ben ik vlak voor de start helemaal vooraan gaan staan. Op die manier ben je vrij snel onderweg. Tussen de eerste en laatste deelnemer zat bij de start bijna 5 minuten.

Het parcours van deze trailrun is ronduit fantastisch. Het eerste deel slingert over diverse heuvels in de omgeving en bevat relatief veel hoogtemeters. Ik heb me voorgenomen om rustig te starten. De meeste deelnemers lopen de “korte afstand” en de verleiding is groot om een te hoog te tempo te lopen. Bij dit soort afstanden weet ik uit ervaring dat het verderop toch wel zwaar wordt.

Na een kilometer of 25 komen we aan de oevers van de Ourthe. Die zullen we een hele tijd volgen. Ik herken een aantal passages uit eerdere trailruns in deze omgeving. Het aantal hoogtemeters langs de oevers valt mee maar de route langs de oevers is door de boomwortels, omgevallen bomen, struiken en rotsen loodzwaar. Regelmatig is er een klimpartijtje, moeten we onder wat takken door kruipen en stukjes door het water van de Ourthe.

Op een gegeven moment is er een splitsing tussen de 48 en 68 kilometer. Het wordt rustig om me heen. De meeste lopers zijn op de splitsing afgedraaid voor de korte afstand. Ik vind het altijd wel fijn om met niemand om me heen te lopen. Eigen tempo en genieten van het moment. We steken zoals gezegd een aantal keren de Ourthe over. Geen brug maar gewoon door het water. De waterstand is relatief laag maar toch moet ik een keer tot mijn middel door het water. Lekker afkoelen en een mooi moment om even jezelf wat op te frissen.

Tijdens het laatste deel van het parcours gaan we weer de heuvels in met stevige klimmen en technische afdalingen. Op langere afstanden is het klimmen fijner dan het dalen. Bij het dalen kun je de belasting van je gewrichten minder goed doseren. En geloof mij, boven 50 kilometer begin ook ik last te krijgen van pijntjes, stijfheid en vermoeidheid. Ik word achtervolgd door de tweede vrouw op deze afstand. We spreken elkaar kort maar eigenlijk hebben we het wel gezien en moeten we nog even doorbijten. Het motiveert om iemand bij je in de buurt te hebben.

Bij de een na laatste kilometer ligt nog een Strava segment op het parcours. Leuk idee maar ik weet dan al dat de 66ste kilometer voor mij geen records zullen opleveren. Ik ben tevreden met de kudos voor het volbrengen van dit evenement. Net binnen de 10 uur over de finish. Tijd voor een heerlijke koude La Chouffe. Ik kan trailruns waar bier aan de finish verstrekt wordt altijd wel waarderen. Volgens de website is er in 2018 496 liter La Chouffe bij de finish gedronken. In 2019 heb ik in ieder geval een litertje La Chouffe voor mijn rekening genomen.

Voor mij was dit een van de fraaiere trailruns die ik afgelopen jaar heb gelopen. Volgens Strava in werkelijkheid 67,03km met 2.191 hoogtemeters. Als 49ste over de finish met een tijd van 9:58:15. Mooi die statistieken maar het zegt niet zo veel. Voor een evenement waar ik me niet specifiek op heb voorbereid was dit een heerlijke dag om terug te kijken!

Kijk hier voor de 2020 editie van de La Chouffe Trail >>>

Geef een reactie