Petzl Nighttrail Bergschenhoek NL

Het is al weer 3 jaar geleden dat ik deze trailrun op het terrein van Outdoor Valley in Bergschenhoek heb gelopen. Een uitdagende omgeving met spectaculaire uitzichten op de skyline van Rotterdam. Ik kan mij herinneren dat dit een zeer goed georganiseerd evenement is. Dit jaar heb ik tijd en dus ben ik weer van de partij.

De 2020 editie van deze trailrun vindt plaats op zaterdag 8 februari. In de aankondiging van het evenement lees ik: “Een Night Trail over de bos- en heuvelpaden van de Randstad, waarbij je het licht zelf op je hoofd draagt. Avontuurlijk lopen, waarbij je geconcentreerd moet zijn om het goede pad te kiezen en de ondergrond in te schatten. En dat in winterse omstandigheden!”.

Vuurkorf aan de finish Petzl Nighttrail Bergschenhoek NL

Helaas, vandaag geen winterse omstandigheden. Het is dit jaar warm. Er staat wel een stevig windje. Het heeft de afgelopen dagen flink geregend. En ook op zaterdag overdag trekken er wat buien over. Dit betekent dat we weer de nodige modder op de trails kunnen verwachten. De start staat gepland vanaf 19:00 uur dus het is al ruimschoots donker.

Om enige rust op het parcours te waarborgen wordt er gewerkt met startgroepen. Elke minuut worden er kleine groepjes van 10 tot 15 lopers gestart. Hierdoor raken de trails niet vertstopt. Maar het bijkomend effect is misschien nog wel leuker. De trails in het gebied worden gevuld door een lint trailrunners met hoofdlampje. Erg mooi om te zien, erg handig om je weg te vinden in de duisternis.

Er worden 3 afstanden gelopen. 11, 20 of 30 kilometer. Ik vind in dit gebied 20 kilometer voldoende. De eerste 5 kilometer slingeren we over de heuvels op het terrein van Outdoor Valley. Zeer afwisselend met pittige klimmetjes, zeer diepe modder en slingerende paden. Daarna verlaten we het terrein en volgen we wat ruiterpaden die rondom het gebied liggen. Hardlopen in heel zacht zand. Da’s best zwaar. We doorkruisen de Golfbaan De Hooge Rotterdamsche. Om uiteindelijk na zo’n 15 kilometer weer op het terrein van Outdoor Valley terecht te komen. Terug de heuvels in. Het is er stijl en spekglad. Ik zie een aanzienlijk aantal lopers in de afdaling onderuit gaan in de modder.

De finish ligt erg mooi. Je moet een meer met een doorsnede van zo’n 50 meter doorkruisen over een vlonder die voorzien is van lichtgevend materiaal. Erg origineel en erg sfeervol. Bij de finish worden we opgewacht met een medaille, een kop erwtensoep en een groot glas Erdinger Alkoholfrei. Er staat een aantal tenten met vuurkorven om bij te komen van de trailrun en op te warmen. Onderweg naar de auto stop ik nog even bij een plek met water om mijn schoenen af te spuiten. Dat is hard nodig.

Ik kan dit evenement alleen maar aanbevelen. Erg gevarieerd om te lopen, zeer goed georganiseerd en er sfeervol. Tot volgend jaar!

Geef een reactie