Polar Bear Trail 2019
Op zondag 20 januari 2019 stond de Polar Bear Trail weer op het programma. Een zeer goed georganiseerde trail over een uitdagend parcours in de heuvels vanuit het Belgische plaatsje Teuven. Voor het derde jaar op rij neem ik deel aan dit evenement. En opnieuw ben ik enthousiast!

De Polar Bear Trail kent een nachttrail van 14 kilometer op de zaterdagavond en een trailrun op zondag van 14 of 22 kilometer. Dit jaar neem ik evenals voorgaande jaren deel aan de 22 kilometer op zondag. De start van deze trailrun is om 11:45 uur. Een mooie tijd omdat ik ’s morgens pas om 09:30 uur van huis hoef te gaan. Daarbij, de winter is begonnen en wat later op de ochtend is het minder koud.

Dit jaar lijkt de trailrun bijzonder goed bezocht. Het is erg druk in de straat voor de start. Er staan veel geparkeerde auto’s en er lopen veel deelnemers. De vrijwilligers begeleiden de verkeersstroom goed en uiteindelijk parkeer ik 5 minuten lopen van de start. Bij de start kijk ik uit over een mooi wit veld met een heerlijke winterzon. Het is windstil en net onder nul. Heerlijk weer voor een trailrun.

Om 11:45 uur is de start. Het begin is berg af en via een spekgladde ijzige bocht worden we weer omhoog gestuurd. Ik weet van andere jaren dat het de eerste kilometers wat dringen kan zijn dus ik ben vrij voorin gestart. De eerste kilometers ligt het tempo vrij hoog. Na enkele kilometers moeten we door het beekje de Geul. Er is gewaarschuwd dat het erg glad is. Als ik snel ben dan heb ik minder last van andere deelnemers.

Eenmaal een 8-tal kilometers onderweg realiseer ik me dat het allemaal wat sneller gaat dan ik me had voorgenomen. Maar het voelt goed, het is heerlijk weer en de trails liggen er fantastisch bij. De uitzichten in de Limburgse heuvels zijn heel mooi. De kilometers vliegen voorbij. Ik loop tussen verschillende triathleten die steeds sneller lijken te gaan. Ik vind het best, ik sluit aan bij de andere lopers en geniet van het hoge tempo.

Na 21,6 kilometer en 571 hoogtemeters kom ik na 2:00:39 over de eindestreep. Een mooi resultaat omdat ik meer dan 35 minuten sneller was dan de Polar Bear Trail in 2018 en 2017. En ja, dit jaar was echt een feest qua omstandigheden. Volgend jaar staat de Polar Bear Trail weer op mijn lijst.


Geef een reactie