Stokken gebruiken bij trailrunning

Trailrunnen kan verslavend zijn. Halve marathon, marathon, ultra, langere ultra. Als de afstanden groter worden dan kan het gebruik van stokken behulpzaam zijn. Afgelopen jaren zie je bij steeds meer evenementen trailrunners aan de start staan uitgerust met stokken. In dit artikel de voors en tegens van het gebruik van stokken bij trailrunning.

Eerst even over het voordeel van stokken in het algemeen. Van stokken ga je niet beter of sneller lopen. Je gebruikt stokken tijdens het trailrunnen met name bij het stijgen. Door het gebruik van stokken worden je benen ontlast en vaak zorgen de stokken ook voor een betere houding bij vermoeidheid. Bij het dalen en op vlakke delen dragen stokken niks bij en is het dus alleen extra gewicht dat je bij je hebt.

Een set stokken weegt al gauw tussen de 500 en 750 gram. Het verschilt een beetje van persoon tot persoon maar eigenlijk renderen stokken daarom pas bij trailruns met meer dan 2.000 hoogtemeters. De specifieke omstandigheden zoals het weer, de hoeveelheid modder en de complexiteit van de trails (technisch klimmen) zijn hier vervolgens op van invloed. Uiteraard is het handig om het gebruik van stokken te trainen maar voor het overige gebruik ze alleen bij voldoende hoogtemeters.

Er zijn tegenstanders van het gebruik van stokken tijdens trailruns. Dat wordt vaak mede ingegeven doordat het gebruik van stokken voor andere deelnemers van een trailrun hinderlijk kan zijn. Gebruik stokken daarom nooit bij de start en tijdens de eerste kilometers van de trailrun. Leg je stokken even weg bij de verzorgingspost. En hou verder in de gaten dat je stokken anderen niet hinderen als je wordt ingehaald op de trails.

Daarnaast kun je jezelf afvragen of het inzetten van hulpmiddelen wel hoort bij het trailrunnen. Als het om de zuiver sportieve prestatie gaat dan kun je best iets van het gebruik vinden. Bij de professionele trailrunners zie je dat poles veelvuldig worden gebruikt. Daaruit zou je kunnen afleiden dat het gebruik van stokken een beetje bij de sport is gaan horen. Uiteindelijk zou ik vooral kijken of het gebruik van stokken in jouw individuele situatie aansluit. En laat de stokken ook regelmatig thuis om het trailrunnen zonder stokken niet te verleren.

Geef een reactie