Trailrun Leudal 2020 – Virtual Edition

Vanwege de Corona crisis is de Trailrun Leudal dit jaar afgelast. In plaats daarvan heeft de organisatie het evenement gewijzigd naar een zogenaamde Virtual Edition. Een trailrunner kan een van de drie beschikbare afstanden kiezen en die op enig moment tussen 5 juni en 30 november lopen. Ik heb de middellange afstand vandaag op 16 juli 2020 gelopen en doe daar bij deze verslag van.

Op de website van de organisatie worden kun je de GPX-bestanden downloaden. Alle routes starten vanaf Café Restaurant De Busjop en gaan direct het natuurgebied “Het Leudal“ in. Het is vandaag regenachtig maar met 15 graden en weinig wind is het prima weer voor een trailrun. Ik verwacht op de “Midden trail” 20,5 kilometer met 350D+ hoogtemeters.

Het eerste stuk vanaf het startpunt verloopt een beetje moeizaam. Ik navigeer op mijn Garmin Fenix 6. De routes van de heenweg en terugweg raken elkaar in het begin een aantal keer. Op de kleine display van mijn horloge kun je simpelweg niet precies zien wat nu de heenweg is. Dus met wat trial and error weet ik uiteindelijk naar wat later blijkt de terugweg te vinden.

Het gebied is erg gevarieerd. Het valt me op met name op dat ik op veel smalle bospaden loop. De begroeiing is hier en daar erg aanwezig. Omdat het net geregend heeft wordt ik door ieder contact met de struiken erg nat. Het regent niet maar toch wordt ik steeds natter. De route weet ik nu prima te volgen op mijn horloge. Echter de route aanwijzingen krijg ik niet van mijn Gamin Fenix 6. Opletten dus om afslagen niet te missen.

Het Leudal is gevormd door het beekje de Leu. Op de twee mooiste delen van de route volg je de oevers van het beekje. Smalle paden met veel wortels en modder die de natuurlijke loop van het beekje volgen. Heerlijk om hier op een door de weekse dag te komen. Afgezien van een groepje kinderen op zomerkamp ben ik niemand tegen gekomen. Ik vermoed dat dit bij mooier weer en in het weekend wel anders zal zijn.

Tegen het einde van de trailrun ontdek ik dat mijn horloge niet aan het aftellen is. Sterker nog, ik moet steeds verder lopen om het eindpunt te bereiken. Volgens mij ben ik na een paar honderd meter fout gelopen en heb de Trailrun Leudal in tegengestelde richting gelopen. Dat verklaart waarom mijn horloge geen aanwijzingen gaf tijdens de trailrun. Maar ook wel weer leuk om de route niet op de gebruikelijke wijze te ervaren.

Ik heb afgelopen jaren 3 keer eerder deelgenomen aan de Trailrun Leudal. Een trailrun georganiseerd door de lokale atletiek vereniging. In populariteit de afgelopen jaren steeds toegenomen. Op tijd inschrijven anders vis je achter het net. Vandaag was een alternatief maar ik moet zeggen een geslaagd alternatief.

Na 21,99 kilometer en 111D+ hoogtemeters ben ik terug bij de parkeerplaats. Onderweg een paar behoorlijke regenbuien maar wat een mooie omgeving is dit! Ik ga binnenkort nog eens terug voor de lange afstand. En nu weet ik hoe je de trailrun in de goede richting kunt starten.

Meer informatie over de Trailrun Leudal 2020 – Virtual Edition kun je hier vinden.

Geef een reactie