Wat je moet weten over trailrunnen en Corona

Op dit moment werkt een groot deel van Nederland thuis vanwege Corona. Er zijn behoorlijke maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Alle evenementen waaronder een behoorlijk aantal trailruns zijn voorlopig afgelast. Trailrunnen is gelukkig nog mogelijk. Waar moet je op letten?

Coronavirus (COVID-19)

Ga alleen op pad. Het RIVM adviseert om minimaal 1,5 meter afstand te houden. Tijdens het trailrunnen is het verstandig om nog wat meer afstand te houden. Door de verhoogde en versnelde ademhaling is het besmettingsrisico hoger. Persoonlijk kan ik altijd erg genieten van de eenzaamheid tijdens een lange trailrun in een afgelegen gebied.

Doe rustig aan. Probeer in deze tijden extreme inspanning te voorkomen. Ga dus niet te snel en niet te ver. Door het effect van zware belasting op je lichaam en op je immuunsysteem neemt je weerstand af. Lichte activiteit heeft juist een positieve invloed. Let op je hartslag en je ademhaling. Als die niet hoog zijn dan is het goed.

Eet gezond. Gezond eten is natuurlijk van alle tijden. Maar met name nu je verplicht thuis moet blijven heb je misschien wat meer tijd om aan je voeding te besteden. Eet gevarieerd en bereid gerechten zoveel mogelijk met verse producten. Weinig suiker en gezonde vetten. Voedingssupplementen kun je nemen maar zijn bij gevarieerde voeding eigenlijk niet nodig.

Gezond en gevarieerd eten

Slaap voldoende. Bij een slaaptekort kan je immuunsysteem niet optimaal functioneren. Daarnaast herstel je minder goed van inspanning. De precieze hoeveelheid slaap verschilt van persoon tot persoon maar 7 tot 9 uur per nacht is een mooi uitgangspunt. Een kort middagdutje van 20 tot 25 minuten kan ook erg bevordelijk zijn.

Stop op tijd. Als je klachten krijgt die bij Corona horen stop dan meteen. Je hoeft geen ernstige klachten te hebben. Hoesten, keelpijn, verstopte neus, futloos, ga niet trailrunnen maar kies voor rust. Eigenlijk is het motto in deze tijd: Better safe than sorry! Als je een dag klachtenvrij bent dan kun je weer naar buiten.

Geef een reactie